Miksi sijoittajaviestinnässä ”less is often more”?

Tiedon tulvassa helposti käsitettävän tiedon merkitystä ei voi liikaa korostaa. Erityisesti tämä korostuu sijoittajasuhdeviestinnän (IR) maailmassa, jossa informaatio on keskeinen osa markkinoiden toimintaa. Perinteinen, hieman karu vertaus onkin, että osakemarkkinoilla ”information is the blood in the veins”.

Mitä yleisiä asioita tulisi huomioida, kun viestitään tänä päivänä sijoittajakohderyhmälle?

1.     Kognitiivinen kuormitus

Kuten kaikkia meitä, myös sijoittajia ja erityisesti heitä pommitetaan päivittäin valtavalla määrällä tietoa. Tietoa tulee eri lähteistä, päätteistä, meileistä – you name it. On hyvä huomioida, että mitä yksinkertaisempi viesti, sitä helpompi se on ymmärtää ja muistaa. Tämä juontaa juurensa psykologistakin tuttuun "kognitiivisen kuormituksen" käsitteeseen, jonka mukaan työmuistimme pystyy käsittelemään vain rajoitetun määrän tietoa kerralla. Viestintä sijoittajille tulisi räätälöidä niin, että ne ovat lyhyitä ja helposti ymmärrettäviä. Helpommin sanottu kuin tehty, right? 😊

2.     Löydettävyys

Miten suomalainen yhtiö voi varmistaa, että erottuu sijoittajien silmissä tässä tiedon tulvassa? Kysymys on hyvä, ja suoraa, yhtä vastausta siihen ei ihan helposti taida löytyä. Sosiaalista mediaa käytetään paljon, mutta ongelmana ovat algoritmit ja … niin, ja se, että kaikki eivät ole sosiaalisessa mediassa. Joku lukee sitä päivittäin, toiset puolivuosittain – vaikka helposti viestin kirjoittajalle tulee tunne, että viesti tavoittaa kohderyhmän sitä kautta. Muista monikanavastrategia, niin kammottava sana kuin se onkin. Eri kohderyhmät löytyvät eri kanavista.

3.     Viestin selkeys ja ytimekkyys

Kaikki sijoittajat eivät ole alan asiantuntijoita tai analyytikoita, joilla on syvällinen ymmärrys monimutkaisista talouden tunnusluvuista tai ammattikielestä. Toisaalta myös monet yksityissijoittajat tekevät taloudellisen analyysinsä itse, ja taloudellisten tunnuslukujen osaaminen on erittäin hyvää. Silti lyhyt, ytimekäs, tärkeimmät asiat kertova viesti on yleensä helpommin ymmärrettävä kenelle tahansa.

Avoimuus, selkeys ja helposti omaksuttava viesti kulkevat usein käsi kädessä. Selkeä ja ytimekäs sijoittajaviestin muotoilu voi – ainakin joissakin tapauksissa – johtaa siihen, että sijoittaja sijoittaa ennemmin sen yrityksen osakkeisiin, jonka viestinnän kokee läpinäkyväksi, luotettavaksi ja johdonmukaiseksi.

Yritykset, jotka ovat suoraviivaisia ​​viestinnässään, koetaan vastaanottajan päässä – ainakin joissakin tapauksissa – myös luotettavammiksi.

Tiedon tulvassa meidän viestijöiden on oltava vieläkin parempia.

 

Previous
Previous

Why digital investor communications?

Next
Next

The old means have become antiquated, it’s time to go digital…