Miten rakentaa IR-funktio siten, että yksi ihminen handlaa kaiken?

IR:n eli listatun yhtiön sijoittajasuhdeammattilaisen työ on kuin moniottelijan työtä. Ammatissa tulee tyypillisesti hallita suuria kokonaisuuksia, mutta samalla myös yksityiskohtia, tuntea yhtiö (mielellään läpikotaisin), hallita markkinatietoa ja tietoa siitä, mihin maailma on menossa, olla kielitaitoinen ja kirjoittaa hyvää tekstiä, mutta silti samalla hallita myös talousnumerot. Olla keskusteleva ja esiintymistaitoinen, jotta voi kertoa yhtiöistä sijoituskohteena esimerkiksi messuilla. Olla luonteeltaan verkostoituva, jotta voi luoda ja ylläpitää hyviä sijoittajasuhteita. Olla kiinnostunut lakipykälien tavaamisesta, sillä moni asia sijoittajaviestinnässä on regulaation alaista. Mission impossible? Not necessarily. Ei ihme, että IR-ammattilaiset ovat arvostettuja ammattilaisia paitsi Suomessa, myös maailmalla.

Tyypillinen ”kipukohta” IR:n työssä on usein resurssien vähäisyys. Monissa yhtiöissä on luonnollisesti vahvat IR-tiimit, ja viestintä ja koko firmakin auttaa tarvittaessa, mutta kokemusten mukaan todella monessa varsinkin keskikokoisessa yhtiössä IR toimii melko yksin. Kun tähän lisätään absoluuttiset deadlinet, esimerkiksi raportointiaikataulun mukaiset raportit ja koko ajan muuttuvat raportointivaatimukset, on helppoa ymmärtää, että moni on aika yksin työkuorman keskellä.

Mistä saisi sen puuttuvan puoli tiimiläistä, silloin kuin sitä tarvitsee? Varsinkin siinä tilanteessa, jos johdon mukaan nykyiset resurssit riittävät. Perinteinen ratkaisu on käyttää apuna viestintätoimistoa. Mutta entä jos jonkin selkeän asiakokonaisuuden saisi siirrettyä työpöydältään digitaaliseksi, siten, että se helpottaa konkreettisesti omaa arkipäivää? Voisiko se olla mahdollista? Voisimmeko tehdä rutiiniasiat teknologian avulla järkevästi ja samalla siten, että se vapauttaa omaa arvokasta aikaasi niihin kaikista tärkeimpiin asioihin kuten equity storyn muotoiluun ja strategiseen IR-työhön?

Olin itse vastaavanlaisessa tilanteessa vuosia sitten. Olisin silloin tarvinnut käsiini työkalun, joka olisi suunniteltu ratkaisemaan tätä ongelmaa. Sellaista ei kuitenkaan ollut saatavilla, markkinoilla olleet olivat liian järeitä tai hinnakkaita tai pääasiassa kansainvälisten mega capien käyttöön suunniteltuja. Siispä tartuimme tuumasta toimeen ja aloimme kehittämään tarkoitukseen soveltuvaa työkalua. Matka on vielä kesken, mutta olemme (ainakin omasta mielestäni😊) jo aika hyvässä vauhdissa.

Look no further. Blue Berry Share – the HUMAN IR Tool is here. Snälla!

Previous
Previous

Why consider going digital first in IR?

Next
Next

Top 3 things to consider when doing IR in the digital world